Vad är komposittrallen och fasadpanelen tillverkad av?

Den är tillverkad av träfiber och HDPE plast. De viktigaste ingredienserna kombineras med färgpigment och UV-hämmare. Cirka 60% trä och 30% plast och 10% UV-hämmare och pigment. Den innehåller inte PVC.

Vilka längder finns?

Alla längder i vårt sortiment är 2,8 meter. Det finns inte längre att få. Långa brädor blir väldigt otympliga och tunga, samt svåra att transportera och installera.

Ska man välja de rostfria stålclipsen eller plastclipsen till trallen?

Är det inte extremt fuktigt och nära mark så bör man välja stålclipsen då de inte bara är starkare och bättre utan också blir osynliga efter monteringen av trallen. Stålclipsen ger endast 2-3 mm mellan brädorna mot 5-6 mm för plastclipsen. Plastclipsen blir synliga mellan brädorna vilket ger ett sämre estetiskt intryck.

Går det att få gratis provbitar?

Ja vi skickar dagligen gratis provbitar av både komposittrallen och fasadpanelen till intresserade om vi får ett mail med namn och adress till info@scandinavianplank.se

Kan ni ombesörja frakten?

Ja vi ordnar frakten mot låg fraktkostnad ända hem till kunden inkl. avlastning. Ni behöver inte vara hemma för att ta emot leveransen. Fraktpriset räknar vi ut beroende på vikt och avstånd. Vi ringer innan vi kommer. Ibland måste vi dock ta det med extern transportör om avståndet är väldigt långt. Vi meddelar er i så fall. Vårt lager är i Ängelholm i Skåne och vi levererar till hela Skandinavien. 

Vilket regelavstånd krävs?

Trallen ska monteras med max 40 cm mellan reglarna. Det gäller både ihålig och massiv trall. För fasadpanelen gäller max 60 cm. Desto kortare det är mellan reglarna ju bättre och stabilare blir det. Se vår monteringsanvisning som finns att ladda ner från vår hemsida.

Vilka kulörer finns det?

Vi har tre kulörer för trallen som är mörkgrå, mörkbrun och ljusbrun. För fasadpanelen är motsvarande ljusgrå, mörkbrun och ljusbrun. Lämpligt är att beställa allt på en gång då det kan vara en viss nyansskillnad mellan olika partier. En del frågar efter vita produkter. Det har vi tyvärr inte. Mörkgrå fasadpanel kan tas hem efter beställning.

Bleknar färgerna på produkterna?

Produkterna har UV-hämmare men trots detta kan en liten blekning uppstå de första månaderna efter installationen för att därefter avstanna. I motsats till vad många tror är det ljusa kulörer som bleks mest. Vår mörkgråa kulör bleks nästan inte alls även efter att ha legat ute i många många år.

Är produkterna motståndskraftiga mot kemikalier?

Kemikalier och annan vätska ska torkas av direkt för att undvika fläckar. Vin och fett samt sot kan missfärga produkterna. Såpa och vatten kan användas för att rengöra däcket eller försiktigt med högtryckstvätt. Svåra fläckar kan tas bort lätt med ett grovt sandpapper i brädans längdriktning då brädorna är genomfärgade.

Rör sig materialet vid skiftande temperaturer?

Ja likt alla produkter i träkomposit så rör sig materialet vid skiftande temperaturer. Det utvidgas vid höga temperaturer och drar ihop sig vid låga temperaturer. Långa brädor rör sig mer än kortare. Våra brädor som är 2,8 meter långa rör sig cirka 5 mm från kallt till varmt. Därför är det ytterst viktigt att hålla avstånd mellan kortändarna vid läggning speciellt vintertid då trallen dragit ihop sig. Annars finns det inte plats för trallen till sommaren då den expanderar och måste då böja sig antingen neråt eller uppåt mellan reglarna. Se vår monteringsanvisning som finns att ladda ner på vår hemsida.

Kan det samlas vatten i den ihåliga trallen?

Våra brädor är relativt korta vilket gör det lätt för vattnet att rinna ut ur båda ändarna. Därför samlas det inte vatten i sådan mängd att det kan frysa sönder trallen vintertid. Vi har sålt ihålig trall i snart 7 år och hittills inte råkat ut för detta. Man ska dock se till att ha ett fall på trallen för att underlätta vattenavrinning för säkerhets skull.

Kan trallen repas?

Trallen repas ungefär som trä och man bör vara försiktig med att dra tunga krukor etc. över trallen. Utemöbler bör förses med möbeltassar. Vid snöskottning ska inte blad i metall användas. Inte alltför djupa repor kan slipas bort i trallens längdriktning med grovt sandpapper då trallen är genomfärgad.

Håller produkterna längre än motsvarande av trä?

Till skillnad mot trä håller produkterna mycket längre vilket ger en lägre totalkostnad. Detta utan att behöva oljas eller målas. Vi ger 10 års garanti mot röta tack vare de särskilda polymerer och ofarliga tillsatsmedel som produkterna består av.

Hur monterar jag trallen?

De ska monteras enligt vår monteringsanvisning som finns att ladda ner på vår hemsida. Trallen monteras i de flesta fall med våra rostfria clips och skruv. Massiv trall kan skruvas rakt igenom ner till reglarna efter förborrning med lite större diameter än skruven. Men clips rekommenderas. De kan sågas och bearbetas med vanliga verktyg för trä. Täcklister, hörnlister och täckbrädor skruvas fast rakt igenom med cirka 30 cm avstånd.

Plastclips för monteringen väljer en del då det är extremt fuktigt och nära mark för bättre luftning då de ger ett större avstånd mellan trallbrädorna på cirka 5-6 mm. Man ska dock vara medveten om att clipsen då inte blir dolda som för de rostfria clipsen som ger 2-3 mm mellan trallbrädorna. Därför väljer de flesta stålclipsen som också är starkare och bättre.

Blir trallen hal vid våt väderlek?

Nej den borstade ytan och spårningen på vår trall ger en halksäker produkt som är säkrare än motsvarande trä vid både våt som torr väderlek.

Vilka är de miljöpåverkande egenskaperna?

Våra produkter görs av sågspån och miljövänlig HDPE-plast som är den samma som i PET-flaskor därför är de till 100% återvinningsbara och miljövänliga. Med tanke på att träet i produkterna kommer från återvunnet trä och plasten också är återvunnen i de flesta fall så sparar man på jordens resurser.

Kan trallen användas runt pooler?

Ja eftersom produkterna absorberar väldigt lite fukt är de mycket lämpliga att använda i fuktiga miljöer. Även saltvatten klarar trallen utmärkt utan påverkan.

Hur bör man rengöra produkterna?

Såpa och vatten är det bästa tillsammans med en grov borste för att hålla ytan ren. Även högtryckstvätt kan användas försiktigt. Gör man detta kommer det bidra till att ytan håller sig fin i många år framöver. Dock bör man inte använda roterande borstar kopplad till högtryckstvätten då det kan ge ringar på ytan. Mögel bildas mest på ytan i skuggiga miljöer. Mycket grova fläckar kan slipas bort med grovt sandpapper i brädans längdriktning då produkterna är genomfärgade. Maskindiskmedel tillsammans med lite vatten på fläcken kan också vara verkningsfullt. Se dock till att skölja ordentligt efteråt.

Vad är vattenfläckar?

Något som i branschen kallas för vattenfläckar kan uppstå de första 8-10 veckorna. Det bildas fläckar av slipdamm från slipningen av ytan vid tillverkningen. Ljusa kulörer är mer utsatta. Detta är något som försvinner av sig själv efter några regn. För att undvika detta är det bra om man tvättar trallen ordentligt efter läggningen och spolar rent. Detta gäller alla tillverkare av produkter i träkomposit.

Finns det någon garanti?

Vi lämnar 10 års garanti mot röta.

Har ni lister och andra produkter i träkomposit?

Ja vi har täckbrädor, hörnlister och täcklister för täckning runt tralldäcket. Täcklisterna är mycket böjbara.

Dessa går även att kombinera med vår fasadpanel. Finns i samma kulörer som trallen och fasadpanelen. Vi har även reglar i komposit för montering på betongplatta.

Går trallen och fasadpanelen att måla?

Ja den kan målas även om den egentligen inte är avsedd för detta. Fråga hos din färgleverantör om lämplig färg. Prima helst innan målning för att få ett bra resultat.

Hur starka är produkterna?

Produkterna är anpassade för att uppfylla kraven för normal användning vid installation enligt våra anvisningar.

Blir trallen varm heta sommardagar?

Den ska inte bli varmare än motsvarande trä i samma kulör men tänk på att mörka kulörer blir varmare än ljusa.

Kan produkterna brinna?

Ja de kan brinna men sämre än trä.

Kan reglarna bära någon last?

Nej våra reglar är endast anpassade för att användas på ett plant betonggolv under.

Har ni ett stabilt sortiment från år till år så att det går att komplettera?

Ja vi har haft samma sortiment i snart 9 år med samma kulörer, vilket gjort att många gamla kunder kunnat komplettera eller bygga vidare med samma trall. Något en del konkurrenter inte tagit ansvar för har vi fått erfara.

Vad gör Scandinavian Planks trall så unik?

Naturligt och vackert utseende

Underhållsfritt då det inte behöver oljas eller målas

Borstad yta med träkänsla

Halksäkert då spårad på båda sidor

Trallen är vändbar, en spårad och en rillad sida.

Ni väljer själv vilken sida ni vill ha uppåt

Lättmonterat med dolda rostfria clips som ger smal springa

Tralldäcket blir helt slätt utan skruvskallar som kan skada dina fötter

Snabbmonterat på vanliga reglar med cc 400 mm

Låg totalkostnad

Genomfärgad vilket gör att repor syns mindre

Finns i tre kulörer, grå,

ljusbrun och mörkbrun

Homogen till färg och form

Motståndskraftigt mot röta

Fuktbeständigt

Vi erbjuder även hörnlister och täcklister i träkomposit som matchar trallen och fasadpanelen i kulör

Tål höga och låga temperaturer

Mycket lång livslängd

PVC-fri

UV resistent